Diyabet Hastalarında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılır?

Diyabet Hastalarında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılır?

Vücudumuzda bulunan pankreas adı verilen salgı bezi ihtiyacımız olan birçok salgıyı ve hormonu üretir. İnsülin hormonu da bunlardan bir tanesidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi veya üretilen insülin hormonunun vücutta yeterli etki göstermemesi nedeniyle gelişen hastalığa diyabet denir. Bu hastalık nedeniyle kişinin yediği besinlerden kana geçen şekeri (glukozu) hücreler kullanamaz ve kan şekeri yükselir, bunun diğer adı da hiperglisemidir. Diyabet, ömür boyu süren ve takip gerektiren bir hastalıktır. Kişinin günlük yaşamını etkilememesi için kontrol altında tutulmalıdır. Diyabet hastaları vücutlarındaki şeker miktarını belirlemek için koldan veya parmak ucundan alınan kanla ölçüm yapan cihazları kullanmaktadır. Ayrıca cilt altına yerleştirilen sensörleri sayesinde şeker oranını ölçen tıbbi cihazlar da piyasada mevcuttur. Bu cihazlar cilt altındaki sıvının glukoz değişimini hesaplar ve vücuttaki şeker miktarını belirli aralıklarla tespit ederek ve hafızasına kaydeder. Daha sonra bilgisayar ortamında bu kayıtlar incelenebilir. Diğer seçenekte ise vücudun belirli bölümlerinden alınan kan, kan şekeri (glukoz) ölçüm cihazıyla ölçülür. Bu işlemi hastanın veya yakınının gün içinde birkaç defa manuel olarak yapması gerekir. Cihazda görüntülenen değerler hekim kontrolü için sonuç tablosuna yazılarak kayıt altında tutulmalıdır.

Kandaki şeker seviyesinin dengeli kalabilmesi için uygun tedbirlerin alınması gerekir. Bu tedbirlerden bir tanesi ilaçların düzenli kullanılmasıdır. Diğeri ise sağlıklı bir yaşam kültürünün benimsenmesidir. Gerekli tedbirler alındıktan sonra rutin şekilde şeker ölçümü yapılıp bir çizelgeye kaydedilmelidir. Hastalar hekim kontrolüne giderken bu kayıtları da yanlarında götürmelidir. Hekim, hastanın ölçüm değerlerini dikkate alarak tedavide değişiklik yapabilir.

Medikal teknolojinin ilerlemesiyle günümüzde artık mobil sağlık takip sistemleri üretilmektedir. Hastaların yaptığı ölçümler üretilen bu yeni nesil cihazlar sayesinde internet üzerinden otomatik olarak hastanın telefonuna veya doktoruna gönderilebilmektedir. Ölçüm kayıtları kolayca akıllı telefonlardan veya bilgisayarlardan incelenebilir hale gelmiştir. Gelecekte yapay zekanın da devreye girmesiyle, tedavi sürecini planlayan hekimlerin cihazların sağladığı analizlerle daha hızlı şekilde karar alabileceğine eminim.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *